Login

RILLAAR - 15de tienbundertocht

19
Oct
2019
RILLAAR - 15de tienbundertocht

19 Oct 2019 07:00 - 17:30

Save to cal

Kortakkerzaal, Aarschot

BESTEMD VOOR:  Wandelaars

THEMA:  Bos & Natuur

Afstand:  5-8-15-16-20-30 km.


Vanuit het Brabantse Rillaar (Rietlaer), wat plaats aan het riet betekent, en bevolkt door een 5000-tal inwoners, starten wij dit jaar ook weer met onze Tienbundertocht.

De 12 km bezoekt via het Rot en de Biezenhuiskes het landelijk gehucht Bergvijver. Hier in de schaduw van de kapel van O.-L.-V. van Zeven Smarten, zal je hartelijk ontvangen worden door een schare enthousiaste pinguïnmedewerkers die je graag aan de nodige drank of een hartelijk hapje helpen. Je hebt hier ongeveer 6 km op de stappenteller staan. Het wandeltraject naar Bergvijver bestaat hoofdzakelijk uit rustige landelijke wegen en daar waar mogelijk, is gekozen voor onverharde wegen. Vele paadjes zijn nieuw en zorgen voor een aangename verfrissing van het parcours.

De wandelaars die liever wat minder kilometers doen, kunnen op deze lus de afslag van 5 of 8 km nemen en rustig de tijd nemen om van de mooie postkaartzichten op Rillaar te genieten.
In Bergvijver malen de Ultra Hikers nog wat extra kilometers. Zij kunnen genieten van een lus die werkelijk alle aspecten bezit van een perfecte wandeling. Uiteraard moest het traject zoveel mogelijk verkeersvrij zijn, voldoende rust en natuur bevatten met af en toe wat klim- en daalwerk.
Maar ook de nodige culturele aspecten zijn niet vergeten. Zo bezoeken we met deze lus een paar mooie plaatsjes in het stadsgedeelte van Aarschot: het stadspark, de Demeroever met spreuken en we passeren de Tielemansbrug. We verlaten via een smal trappenpad Aarschot en klimmen naar een hoogte van 40 meter, van hieruit kunnen we nog een laatste blik op Aarschot werpen vooraleer we terug onze controlepost in Bergvijver bereiken.
Op de terugweg naar Rillaar brengen we nog een bezoek aan het groene gehucht Speelhoven. Een mooi natuurgebied en landelijke wegen kleuren deze passage. Even later bereiken we Rillaar.
Uiteraard mag je weer genieten van het mooie postkaartzicht op Rillaar voor je de startzaal bereikt.

In Rillaar voorzien we ook een lus van 9 km.
Met deze lus trek je naar de oorsprong van deze wandeling, nl, 'de Tienbunder'. De Tienbunder is een heuvelrug ontstaan in de Diestiaanse tijd en bestaat hoofdzakelijk uit ijzerzandsteen.
Deze stenen werden vroeger gedolven en men bouwde er huizen en kerken mee. Het schollenkot (plaats waar men platte ijzerzandsteen kon vinden) bestaat nog steeds en kan (indien mogelijk) ook bezocht worden op dit traject. Een landheer heeft destijds de heuvelrug beplant met in- en uitheemse bomen zodat wij nu kunnen genieten van deze unieke fauna en flora. Thans is de Tienbunder in beheer door Natuurpunt en zo geniet dit gebied van een zekere bescherming tegen versnippering en privatisering. Bij het binnenlopen zorgen wij natuurlijk weer voor heerlijke uitzichten op Rillaar. Nog even zeggen dat deze lus niet kan ingekort worden. We nodigen alle wandelaars uit om mee te genieten van dit heerlijk wandelsnoepje.

Deze activiteit is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Iedereen welkom. Maximum aantal deelnemers: 3000 personen.

Praktisch:
Wandelschoenen en goed humeur

Organisator: WSC Langdorp
Contact: fons leys
Tel: +32 473 97 24 34
Email: fons.leys@telenet.be
Website: wsc-langdorp.be
Go to top