Sunday, 30 June 2019 20:40

Het kan wel: Wandelen tussen akkers en weiland

Het tragewegennetwerk staat door verschillende ruimteclaims op sommige plaatsen onder druk, ook in landbouwgebied. Historische voetwegen zijn er niet altijd toegankelijk of dreigen te verdwijnen. Soms door gebrekkig onderhoud, omdat ze in onbruik zijn geraakt of (geleidelijk) werden ingenomen. Soms omdat doorheen de jaren de perceelstructuur gewijzigd werd of paden niet degelijk werden aangeduid. Maar constructief overleg met eigenaars en landbouwers, verleggingen langs de grenzen van percelen, samen met een deftige inrichting en/of bewegwijzering, leiden tot prachtige oplossingen voor ongeƫvenaard wandelplezier.

beeld juni 1Wandelen dwars door een akker hoeft geen grote hinder voor de landbouwer te betekenen: er kan vrij geploegd, gezaaid en geoogst worden, zolang het smalle wandelpad nadien maar terug zichtbaar wordt gemaakt door het spoor vlak te trekken of in te wandelen. Of door de lokale mountainbikeclub in te schakelen.

Op de perceelgrenzen is de inrichting van een smal wandelpad meestal geen onoverkomelijke zaak, eventueel mooi afgerasterd met weideafsluitingen. En door de installatie van draaipoortjes of beeld juni 2opstapjes is het zelfs mogelijk om door weilanden van afsluiting naar afsluiting te wandelen, in ware Engelse right-of-way-stijl. In Scherpenheuvel laten ze zien hoe het wel kan.

Uiteraard gaan we ervan uit dat wandelaars van het landschap genieten met respect voor de omgeving, niet van de paden afwijken en geen afval achterlaten.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.