Trage wegen in je buurt

Duid jouw woonplaats aan en wij personaliseren onze website voor jou.

De kaart

OF

Je postcode

Verstuur
 
woensdag, 27 September 2017 12:16

Vraag van de maand: wat moet ik mij voorstellen bij 'groene functionele belevingstrajecten'?

Trage wegen worden vaak geapprecieerd om hun verbindende waarde: als de kortste weg van A naar B. Maar een trage weg heeft doorgaans veel meer te bieden. Door een groene omgeving met allerlei zichten, langs gebouwd of natuurlijk erfgoed. Onderweg langs deze wegen beleef je meer. En precies daarom wil Vlaanderen de gemeenten stimuleren om Groene Functionele Belevingstrajecten te realiseren. Ziehier een woordje uitleg bij het concept:

Groene Functionele Belevingstrajecten (GFB-trajecten) leiden fietsers en wandelaars op een efficiƫnte, aangename en gezonde manier naar school, het werk of het centrum. Ze zijn een mooi alternatief voor verplaatsingen langs drukke en onveilige autowegen met fijn stof. De komende jaren wil de Vlaamse Overheid het ontwikkelen van dergelijke trajecten promoten bij de gemeentebesturen om de lokale leefbaarheid te verhogen.

GFB-trajectenEen GFB herken je meteen!

Het zijn groene trajecten: ze verbinden en versterken het bestaande groen-blauwe netwerk. Waar mogelijk maakt de infrastructuur gebruik van natuurlijke oplossingen. En vooral: de routes zorgen voor natuurbeleving en verkoeling.

Het zijn functionele trajecten: voetgangers en fietsers kunnen zich erlangs snel en efficiƫnt verplaatsen naar school, werk en centrum. Een hoge verkeersveiligheid wordt er gecombineerd met de inzet van natuurlijke elementen.

Het zijn trajecten met een hoge belevingswaarde: het uitstippelen houdt rekening met landschapserfgoed, kunst en seizoensgroen. De trajecten zijn aangenaam door een mix van aanwezigheid van bewoning, open zichten en -op sommige punten- verlichting. De eigenheid van de gemeente komt naar voor.  Aandacht voor gezondheid door goede luchtkwaliteit, beperkte geluidsoverlast en zo weinig mogelijk gemotoriseerd verkeer staat centraal.

GFB in jouw gemeente?

Maar hoe begin je als gemeentebestuur nu aan het uitstippelen en realiseren van groene functionele belevingstrajecten? In opdracht van de Vlaamse Overheid maakte Trage Wegen samen met Arcadis & het Infopunt Publieke Ruimte voor lokale overheden een reeks instrumenten om GFB-trajecten te ontwikkelen. Deze worden op 3 oktober voorgesteld op de studiedag 'Onderzoek in een datagedreven en complexe omgeving'. We lichten alvast een tipje van de sluier... trage wegen spelen een erg belangrijke rol!

Meer info: Lokale leefkwaliteit, Departement Omgeving

Bewaren

Gelijkaardige berichten

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.