Onze organisatie

Trage Wegen vzw maakt ruimte voor wandelaars en fietsers. Wij zetten ons specifiek in voor autovrije en autoluwe wegen: wandelpaadjes, kerkwegels, jaagpaden, fietsstraten, doorsteekjes, veldwegen, steegjes, enz.

Wij bieden een platform aan burgers die trage wegen in hun buurt behartigen. Daarnaast adviseert en ondersteunt Trage Wegen diverse overheden (in eerste instantie steden en gemeenten). Als beleidsmakers en wegbeheerders hebben besturen een grote impact op alle facetten van trage wegen (statuut, toegankelijkheid, cartografie, ontwerp, inrichting, onderhoud, verkeersregeling, enz.).

De vereniging werd opgericht in 2002 en is sinds 2009 structureel erkend als thematische milieuvereniging door de Vlaamse overheid. De werking van Trage Wegen doorkruist verschillende beleidsdomeinen, combineert diverse opbrengsten (subsidies, opdrachten, giften, enz.) en omvat uiteenlopende activiteiten, zoals lokale trajectbegeleiding, studie- en projectwerk, beleidsbeïnvloeding of campagnes.

Naar de statuten van Trage Wegen

Onze missie

Trage Wegen verkent, versterkt en behartigt het netwerk van trage wegen. Op kaart en op het terrein. In de stad, het buitengebied en overal tussenin. Met aandacht voor de vele functies die paden en wegen hebben. In samenwerking met een groeiende groep wandelaars, fietsers, joggers, ruiters, rustzoekers, natuurliefhebbers en buitenmensen.

De missie, visie en doelstellingen van Trage Wegen zijn verwoord in ons meerjarenplan 2022-2026. Dat plan vormt ons richtsnoer: het drukt uit waar we voor staan en wat wij willen bereiken. Wij formuleren daarin vijf uitdagingen of thema’s waar wij werk van maken:

  • Traag verblijven >>> leefbare, autoluwe en duurzame woonomgevingen
  • Vlotte stromen >>> actieve, duurzame mobiliteit
  • Fortuinlijk op pad >>> socio-economische meerwaarde van trage wegen
  • Florerende routes >>> sport, spel en cultuur onderweg
  • Groenblauwe linten >>> traag netwerk als groenblauwe dooradering

Geprikkeld? Lees dan meer over onze langetermijnvisie en engagementen in het meerjarenplan. Of contacteer ons en we gaan samen aan de slag om een en ander te realiseren.

Lees het volledige Meerjarenplan 2022-2026 Lees de korte versie van het Meerjarenplan Lees het jaarverslag van 2022 Lees het financieel verslag van 2022 (Algemene Vergadering 1.6.2023)

Ons netwerk

Trage wegen zijn het werk van vele handen (én voeten). Al sinds haar beginjaren kan onze organisatie rekenen op steun van vele (lokale) pioniers, vrijwilligers en werkgroepen. Wij blijven mensen warm maken voor trage wegen en werken graag samen met diverse denkers, dromers en doeners.

Ons netwerk omvat de volgende groepen:

  • Onze lidverenigingen zijn actieve medestanders. Ze zetelen in onze Algemene Vergadering en bepalen zo de globale koers van onze vereniging.
  • Onze steunleden zijn burgers met een hart voor trage wegen. Ze zijn onze antennes op het terrein, geven ons vertrouwen en zijn vaak lokaal actief. Vaak verenigen zij zich in werkgroepen.
  • Onze partnergemeenten trekken resoluut de kaart van voetgangers en fietsers. Zij engageren zich voor een daadkrachtig, gedragen en sterk tragewegenbeleid.
  • Onze stemversterkers trekken aan hetzelfde zeel. Wij zijn aangesloten bij deze organisaties, waardoor onze acties slagkracht en uitstraling krijgen.
  • Met onze projectpartners werken wij concreet samen. Het zijn professionele medespelers die mee het verschil maken.
Ontdek onze lidverenigingen Word steunlid! Info voor partnergemeenten Onze stemversterkers Maak kennis met onze projectpartners

Onze werkgroepen

Overal in het land zijn werkgroepen actief. Het gaat om geëngageerde vrijwilligers die de trage wegen in hun buurt verdedigen, promoten en versterken.

Ontdek onze werkgroepen

Ons team

Bij Trage Wegen werken 12 experten die van vele markten thuis zijn. Van stedenbouwkundige, bioloog tot pedagoog: we hebben het allemaal in huis. De gemene deler: onze passie voor buiten zijn en onderweg zijn. We hebben een hoofdkantoor in Gent en een satellietkantoor in Leuven.

Maak kennis met de gemotiveerde mensen achter Trage Wegen.

Ons bestuur

Zoals elke vzw beschikt Trage Wegen over een vaste basisstructuur die instaat voor het verenigingsbeleid en de elementaire beslissingen. De belangrijkste bestuursorganen zijn de Algemene Vergadering (AV) en het Bestuur (of Bestuursorgaan). Details over hun bevoegdheden en modaliteiten zijn scherp gesteld in de statuten (goedgekeurd op de AV van 11 juni 2020).

De Algemene Vergadering belichaamt het hoogste gezag van de VZW, bepaalt haar globale koers en oefent haar wettelijke bevoegdheden uit. Het Bestuursorgaan waakt over de optimale realisatie van de missie en doelstellingen. Het controleert en stimuleert ook het dagelijks management van de vereniging. Vandaag engageren 9 bestuurders zich in ons Bestuur:

  • Rik Houthuys - voorzitter
  • Chris L. De Smedt
  • Erik Grietens - ondervoorzitter
  • Marie Claire Martens
  • Laurie Braet
  • Marjolijn Claeys - secretaris-penningmeester
  • Fons Leys
  • Kris Peeters
  • Lies Vervaet

Trage Wegen voorziet een sterke delegatie van de operationele bevoegdheden en van bepaalde bestuursbevoegdheden naar de zakelijke en de inhoudelijke coördinator van Trage Wegen. Zij zijn aangesteld als bijzondere gevolmachtigden en als dagelijks bestuurders van de vzw.

Naar de statuten van Trage Wegen vzw

Vacatures, stages en vrijwilligerswerk

Zin om je steen bij te dragen aan de werking van Trage Wegen? Ben je op zoek naar een zinvolle stage of vrijwilligerswerk met de voeten op de grond? Bij Trage Wegen kan je stage lopen rond campagnes en verenigingswerk. Neem contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden.

Stuur ons een mail als je interesse hebt