Halfverharding ontziet het milieu

Veel gemeenten en steden willen trage wegen of landbouwwegen aanleggen met halfverhardingen. Dit is ingegeven door kostenbesparing en de dringende eis om het milieu te sparen en te werken met duurzame materialen. De jongste loot aan de stam van halfverhardingen is KoMex BIO die een plantaardig bindmiddel heeft. Halfverhardingen zijn een goed alternatief voor asfalt en beton. Het grootste voordeel van halfverhardingen ten opzichte van asfalt en beton is dat halfverhardingen een natuurlijke uitstraling hebben, wat de beleving in een natuurgebied versterkt. Ook zijn halfverhardingen geschikt om zandpaden en schelpenpaden te vervangen.                                             

Bijdrage aan het klimaat

Asfalt en beton worden heet als de zomerzon schijnt. Halfverhardingen hebben een koele toplaag die niet wordt beïnvloed door hoge temperaturen. Hierdoor houden ze de temperatuur in de omgeving in balans. Honden kunnen dus prima over deze paden lopen, zelfs als de zomerzon volop schijnt. Het familiebedrijf Koers heeft al meer dan twintig jaar ervaring in het ontwikkelen en produceren van duurzame en milieuvriendelijke halfverhardingen. Koers ontwikkelt zijn producten steeds verder. De bekendste halfverhardingen van deze firma zijn KoMex en DurEko-mix. KoMex is beschikbaar in vier varianten: rood, geel, antraciet, en naturel. Nieuwkomer is de BIO-variant, die bestaat uit een plantaardig bindmiddel. DurEko-mix is geschikt voor zwaarder belaste wegen en paden. De eigenschappen van deze halfverhardingen kenmerken zich door het zelfherstellend vermogen, een hogere erosiebestendigheid en een hogere draagkracht. Bovendien zijn ze onderhoudsarm, rolstoelvriendelijk, hebben ze minder onkruidingroei en scheuren ze niet (bijvoorbeeld door de groei van boomwortels).

Spoor Oost

Een mooi voorbeeld van een van de projecten van Koers met nieuwkomer KoMex BIO is Spoor Oost in Antwerpen. Het gaat om een terrein van 12.000 m2. Gewenst was dat de ondergrond van het terrein zwaar belast kon worden, maar tevens een vriendelijke uitstraling zou behouden. KoMex BIO is ook toegepast bij de aanleg van voetpaden in het Nederlandse dorp Ohé en Laak. Deze weg wordt gebruikt door landbouwverkeer, wandelaars en fietsers. Vooral fietsers ondervonden hinder van de weg, omdat er bij slechte weersomstandigheden plassen, kuilen en modder ontstonden.  Koers herstelde deze weg door KoMex BIO toe te passen. Doordat het water- en luchtdoorlatend is, verstoort het de ondergrond niet. Bovendien spoelt het niet uit en is het stabieler dan zand.

Enkele ervaringen

Gemeente Maasgouw koos sinds 2011 altijd voor DurEko-mix. Eind oktober 2016 heeft deze gemeente ook een landbouwweg in KoMex BIO aangelegd. In 2015 zijn voor de onderneming Afvalzorg KoMex geel wandelpaden op een helling aangelegd. Het Duitse Leer is tevreden met de halfverhardingen. In 2016 kozen ze voor DurEko-mix. In 2015 is in opdracht van de Belgische

gemeente Kontich in het Hessepoelbos een wandelpad aangelegd met DurEko-mix. Mede door de goede ervaringen is vorig jaar gekozen voor een uitbreiding op deze wandelroute. Meer referenties vindt u op www.koersmix.be

DurEko-mix KoersDurEko-mix Koers (2)

KoMex Bio 11 KoersKoMex BIO Koers (2)

Ga naar boven