Trage wegen in je buurt

Duid jouw woonplaats aan en wij personaliseren onze website voor jou.

De kaart

OF

Je postcode

Verstuur
 
woensdag, 07 June 2017 02:00

Het kan wél: of hoe een klein brugje een groot verschil maakt in Zwalm

Ter hoogte van knooppunt 10 van het wandelnetwerk Zwalmvallei, aan de Ter Biestmolen, loopt een kleine beek. Of beter gezegd: een vismigratieloop. In 2011 bouwde de werkgroep Trage Wegen Zwalm - met toestemming van de Vlaamse Landmaatschappij, die de grond bezit - een veilige oversteek over de beek. Drie grote treinbilzen verzekerden een veilige verbinding tussen trage wegen.

Maar de stroming in de beek was onvoldoende voor de vissen. Op vraag van het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) werd het debiet verhoogd, zodat de migratie van de vissen beter kon verlopen. Het onvoorziene gevolg: de oevers van de beek begonnen af te kalven. Door enkele verzakkingen was het oorspronkelijke brugje niet meer veilig.

Om te voorkomen dat samen met het brugje ook de verbinding tussen de trage wegen zou verdwijnen, stak de werkgroep Trage Wegen Zwalm de handen opnieuw uit de mouwen. De oversteek werd heraangelegd, waardoor de brug weer zonder gevaar kan gebruikt worden. Dankzij de werkgroep kunnen de VLM (eigenaar van de grond), de gemeente (verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen), en de provincie (die het wandelknooppuntennetwerk inrichtte) tevreden partners zijn. Zeker met het oog op de lancering van het wandelnetwerk Zwalmvallei in juni.

ezine kanwel zwalmMeer info over het nieuwe wandelnetwerk vind je op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Bewaren

Gelijkaardige berichten

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Please waitTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.