Trage wegen in je buurt

Duid jouw woonplaats aan en wij personaliseren onze website voor jou.

De kaart

OF

Je postcode

Verstuur
 
donderdag, 06 April 2017 11:31

De luwteplek: een boek over trage plaatsen in de stad

De afgelopen weken dook het begrip 'luwteplek' op in verschillende kranten en op de radio. De aanleiding: het boek met de gelijknamige titel van de hand van de architecten Peymen en Jellema. De Luwteplek is het resultaat van een onderzoek naar de ruimtelijke kenmerken van plekken in de stad waar je stilte, rust en verstilling vindt. Twee jaar lang gingen de auteurs samen met studenten en wandelaars op zoek naar waar de stilte heerst.

luwteplek2In het boek staat de luwte symbool voor wat een stilteplek in de stad kan betekenen: een plek om even uit de dagelijkse drukte te stappen. Zoals een plek achter een steen in een rivier, waar de stroming geen vat op heeft. De auteurs omschrijven hoe zes parameters - omsloten, poreus, betekenisvol, contrastrijk, relationeel en niet-toegeëigend - de ervaring van stilte, rust en verstilling beïnvloeden. Ze brengen deze parameters in verband met elkaar en ontwierpen een tool om zelf op stap te gaan en elke luwteplek in kaart te brengen.

Het boek is een handig instrument voor ontwerpers, stedenbouwkundigen, stadsplanners en burgers. Voor iedereen die luwteplekken als een meerwaarde ziet in het dagelijks leven van de stad. Nu de stedelijke verdichting ons voor nieuwe uitdagingen stelt is het nog belangrijker om een stad op mensenmaat te ontwikkelen waar ruimte blijft voor stilte, rust en verstilling. Idealiter komt er zelfs een netwerk van verstillende plekken in de stad, verbonden door trage wegen en paden.

Meer info en bestellen?

De Luwteplek telt 128 pagina's en kost 25 euro (excl. verzendingskosten). Op www.peymen.be vind je alle informatie over het boek en hoe je het kan bestellen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gelijkaardige berichten

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Please waitTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.