Trage wegen in je buurt

Duid jouw woonplaats aan en wij personaliseren onze website voor jou.

De kaart

OF

Je postcode

Verstuur
 

Activiteiten in je buurt

10km wandelen langs Ukkelse onverharde wegen en paadjes

Datum 06-10-2013 t.e.m. 06-10-2013
Werkgroep Trage Wegen Dilbeek

Alhoewel binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, loopt 65% van deze wandeling over onverharde wegen en paden in een heuvel- en natuurrijk gebied.
Kort na de start stappen we door een paar heel smalle steegjes (amper 1meter breed). Langs volkstuintjes en bos in St-Job, trage wegen achter villa's. 
Door het sterk hellend Verrewinkelbos, smalle kasseiwegjes op de rand met Linkebeek. 
Door water uitgesleten oneffen paadje in Buysdelle
Trage wegen in de groene Homborchwijk. 2 km aaneengesloten paadjes door en aan de rand van hetEngelandplateau. Een groot gedeelte van dit gebied was tot voor kort niet toegankelijk. Langs een in mei 2013 opengesteld wandelpad waan je je eerder in de Ardennen dan in de hoofdstad. 
Projectontwikkelaars hadden maar al te graag de Kauwbergvolgebouwd, maar aanhoudend protest heeft er voor gezorgd dat dit nu een prachtig beschermd natuurgebied is, waar we over grasland met vergezichten, door bos en holle wegen stappen. 
De Avijlweg: smal kasseipaadje met kleine huisjes, die enkel te voet bereikbaar zijn... en plots staan we op het Sint-Jobsplein, volop stad! Een boogscheut verder zijn we weer aan de Waterloosesteenweg.

Start: om 14u45 aan de bushalte Ukkel-Fort-Jaco, einde een 3-tal uur later. Details op www.tragewegendilbeek.be

Terug naar de kalender

10° grote trage wegenwandeling Op bedevaart langs de Halleweg

Datum 21-04-2014 t.e.m. 21-04-2014
Werkgroep Sympathisanten

Pastoor Pol gaat al héél lang op bedevaart naar Halle, langs de Halleweg. Een zeer ‘vruchtbare’ onderneming, zo beweert hij toch. De zwarte Madonna in Halle wordt immers aanbeden door vrouwen met een grote kinderwens. Hij nodigt bovendien alle Leentjes en aanverwanten (Helena, Magdalena, Lena, …) uit, want hij brengt hen op het goede pad op ... jawel, 'het Leentje'. Families met kinderen zijn zeer welkom; want de paashaas zorgt voor iets lekkers.

Info: dienst leefmilieu, www.wetteren.be milieudienst@wetteren.be 09 369 34 15

 

Terug naar de kalender

2de TrageWegenWandeling (Landskouter)

Datum 17-06-2012
Werkgroep Trage Wegen Oosterzele

Na de bijzonder geslaagde startwandeling te Balegem, vorig jaar, trekken we dit maal naar Landskouter. De Werkgroep Trage Wegen Oosterzele stippelde een verrassend parcours uit.

Op het menu een aantal schitterende, maar deels verborgen hoekjes en doorsteekjes én... opnieuw aandacht voor een paar aanschouwelijke knelpunten.

Dus iedereen met een hart en oog voor Traagzaam Erfgoed:

van harte welkom op zondag 17 juni om 14u45 in het parkje aan de kerk van Landskouter!

Kinderen uiteraard welkom, zij het liefst zonder wandelwagen.

Terug naar de kalender

Collegawerkgroep tragewegenbeleid

Datum 13-05-2013

De provincie Oost-Vlaanderen organiseert, i.s.m. Regionale Landschappen ‘Meetjesland’-‘Schelde Durme ‘-‘Vlaamse Ardennen’ en vzw 'Trage Wegen’ opnieuw een collegawerkgroep. Daarop komen, onder andere, gemeenten aan het woord die met succes een tragewegenbeleid voerden. Wijzigingen in en een stand van zaken van het Oost-Vlaamse tragewegenbeleid worden kort geschetst. In de namiddag bezoeken we een aantal Meetjeslandseprojecten.

Doel

De provincie Oost-Vlaanderen organiseert, i.s.m. Regionale Landschappen ‘Meetjesland’-‘Schelde Durme ‘-‘Vlaamse Ardennen’ en vzw 'Trage Wegen’ opnieuw een collegawerkgroep. Daarop komen, onder andere, gemeenten aan het woord die met succes een tragewegenbeleid voerden. Wijzigingen in en een stand van zaken van het Oost-Vlaamse tragewegenbeleid worden kort geschetst. In de namiddag bezoeken we een aantal Meetjeslandseprojecten.


Programma 13 mei 2013

9u30-9u45 Inleiding door Mark Cromheecke, directeur dir. Ruimte

9u45-10u15 Wijzigingen en stand van zaken provinciaal tragewegenbeleid door Jan Lescrauwaet, dienst Mobiliteit

10u15-10u45 Trage wegen en BBC door Ilse Mertens, vzw Trage Wegen

10u45-11u00 Pauze

11u00-12u30 2 gemeenten en hun tragewegenbeleid: Nele Defoer, Ronse en Ludo Lenaerts + Jan Van Herrewege, Waasmunster. Kwalitatieve studie uitvoering trage-wegenplan Erpe-Mere door Pieter Brusselman, vzw Trage Wegen.

12u30-13u30 Lunch

13u30-16u30 plaatsbezoeken met busvervoer: heringerichte voetweg in Oost-Eeklo/ Ertvelde(Evergem) en buurtweg in Evergem.

Doelgroep

Ambtenaren (Vlaams, provinciaal en gemeentelijk), mandatarissen, intercommunales.

Praktisch

Deze collegawerkgroepvindt plaats op maandag 13 mei in Sport-en recreatiedomein Ter Walle, Albertstraat29a, Oosteeklo(Assenede).

Inschrijven kan online via: www.oost-vlaanderen.be/wegen/trage_wegen

Deelname is gratis.

Terug naar de kalender

Colloquium - Samenwerken rond trage wegen, binnen en buiten Vlaanderen

Datum 12-06-2012

Door de jaren heen groeide een verscheidenheid aan buurtwegen en andere trage wegen, ideaal voor 'trage' verplaatsingen. De trage wegen kwamen in de verdrukking door de opkomst van de auto. Door de toenemende aandacht voor het klimaat, de verkeersveiligheid, fietsen en stappen is ook de aandacht voor trage wegen weer toegenomen.

De provincies zetten elk op hun manier in op het bevorderen van het gebruik van die trage wegen. In het Vlaams parlement wordt gewerkt aan een voorstel van decreet dat de oude wet op de buurtwegen moderniseert en uitbreidt naar alle trage wegen. Het colloquium wil de rol van de provincies in het trage wegenbeleid verduidelijken en verstevigen.

We kijken ook over de grenzen: hoe zit het met trage wegen in onze buurlanden? Stilaan tekenen de krijtlijnen van een decreet 'trage wegen' zich af. De initiatiefnemende parlementsleden van de Vlaamse meerderheidgaan hierover met elkaar in debat. En na afloop kan je met ons meefeesten, want Trage Wegen viert haar 10de verjaardag. Snel inschrijven is de boodschap! Het colloquium is gratis.

13.00 uur    •    Ontvangst
13.30 uur    •    Verwelkoming door Peter HERTOG, gedeputeerde mobiliteit Oost-Vlaanderen
13.45 uur   Buitenlandse voorbeelden:
•    John TREVELYAN, Rights-of-way consultant Engeland en Wales
•    Harry BENSCHOP, stichting Wandelnet Nederland
•    Steven CLAYS, vzw Trage Wegen, vergelijking beleid andere buurlanden
14.45 uur    •    Pauze
15.10 uur    •    Presentatie beleid Vlaamse Provincies door Patricia WILLEMS, diensthoofd mobiliteit provincie Vlaams-Brabant
15.25 uur    •    Paneldebat (met gelegenheid tot het stellen van vragen)  onder leiding van Bart BRINCKMAN met:
•  de meerderheidsfracties van het Vlaams Parlement die werken aan een decreet op de trage wegen,
•  Steven CLAYS, vzw Trage Wegen,
•  Patrick VAN GHELUWE, gedeputeerde mobiliteit West – Vlaanderen
16.10 uur    •    Slotwoord door Willem BOON, voorzitter vzw Trage Wegen
16.20 uur    •    Receptie

Vanaf 17.00 uur: Verjaardagsfeest 10 jaar Trage Wegen

Infostands van de Vlaamse provincies en vzw Trage Wegen, fototentoonstelling over trage wegen, projectie van beeldmateriaal over trage wegen. 

Inschrijven

{rsform 21}
Terug naar de kalender

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Please waitTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

  • 4 juni Dag van de Trage Weg - OPROEP - organiseer een activiteit

    Op de Dag van de Trage Weg zetten duizenden wandelaars, fietsers en ruiters in heel Vlaanderen trage wegen in de kijker. Ze benadrukken hun belang voor veilige, gezonde en aangename verplaatsingen, vaak ook korter en sneller. Bovendien zijn het plekken waar kinderen spelen en bewoners tot rust komen, sporten of de omgeving verkennen.

  • 25 mei Trage Wegen & jouw privacy

    Ook Trage Wegen moet voldoen aan de nieuwe privacywetgeving.

Volledig nieuwsoverzicht