RANST - Inwandelen buurtwegeltjes

15
okt
2017
RANST - Inwandelen buurtwegeltjes

15 okt 2017 14:00

Opslaan naar agenda

Kerk van Broechem, Ranst

BESTEMD VOOR:  Wandelaars

Afstand:  4,5 km.


Sommige mensen hebben ze al gezien: de naambordjes voor buurtwegeltjes.

Omdat ze dienen voor smalle straatjes, zijn die bordjes ook een stuk kleiner dan de gewone straatnaamborden. Wit en groen overheerst, met daarbij een tekeningetje van een boompje om in de dorpssfeer te blijven.

Die nieuwe bordjes kwamen er op initiatief van de Erfgoedraad Ranst, met de hulp van de cultuurdienst van Ranst en technisch gemeentepersoneel. De bedoeling is zowel de paadjes als de oude benamingen meer in de belangstelling te brengen.

Inspiratie kwam hoofdzakelijk uit de Atlas van de Buurtwegen uit 1844. Wie hierover meer info wil, kan terecht in het Gemeentelijk Documentatiecentrum Ranst, Dorpstraat 43 Emblem (tel. 03/488.64.86 - documentatiecentrumranst@skynet.be).

Wel moesten hier en daar nieuwe namen worden gevonden voor wegeltjes die toen nog niet bestonden. Voor Broechem heeft de Erfgoedraad zich vooral gebaseerd op de volkse benamingen. Momenteel beperkt die raad zich tot de buurt rond het dorpscentrum. Eventueel kunnen over enkele jaren verder verwijderde paadjes aan de beurt komen.

De Erfgoedraad nodigt iedereen uit op de Dag van de Trage Wegen om onze wegeltjes samen in te huldigen. Natuurlijk verschijnt er dan een infobundeltje met de plannetjes, uitleg over de benamingen en allerlei plezante weetjes. Dit wordt een gezellige manier om de dorpskernen te leren kennen. Iedereen, zowel wandelaars als fietsers, is welkom in de kerk van Broechem om 14 uur. Na een korte voorstelling van de wegeltjes, wandelen of fietsen we ze in. Voor Broechem dat erg rijk is aan paadjes, heeft de Raad voor Toerisme een wandeling van 4.5 kilometer uitgestippeld. Voor fietsers is natuurlijk een langere afstand mogelijk en komen zowel Oelegem, Broechem en eventueel Emblem (bij voldoende tijd) aan bod. Oelegem is ook goed voorzien van wegeltjes, met zelfs drie nieuwelingen binnen het dorpscentrum en Emblem bezit er vier. Spijtig genoeg blijft Ranst links (voor sommigen rechts) liggen omdat daar in het dorpscentrum enkel nog het Molenpad bestaat. We ronden samen af in het gemeentehuis van Broechem om er enkele streekproducten te proeven.


Organisator: gemeente Ranst
Contact: Jan Geudens
Tel: 0495 29 06 62
Email: jan.geudens@ranst.be

Kerk van Broechem

Gemeenteplein, 2520 Ranst, BelgiƫGeef routebeschrijving

Ga naar boven